Nekrológ.* Dr. Tersztyánszky Ödönre emlékezünk

| Cikkrészlet

with Nincs hozzászólás
Szerző:
Győriványi Dániel, Tersztyánszky Ödön második unokája

Tisztelt Gyászolók!

A Feltámadás ünnepéhez közel jöttünk most össze, hogy végső földi útjára kísérjük Dr. Tersztyánszky Ödönt, a nagyszerű férjet, apát, nagyapát, dédapát, barátot, kollégát… egy csodálatos és sokoldalú férfit. Mindnyájunk számára példaértékű életművet hagyott hátra.

Papó – mert mi, az unokái csak így neveztük – legendás családba született. Olimpiai kardvívó, háborús hős édesapja abban az időben igazi ikonnak számított.[3] Sajnos nem élhette meg, hogy találkozhasson fiával, mert balesete miatt a kis Ödön születése előtt meghalt.

De édesapján kívül is a Tersztyánszky család Magyarország egyik kiemelkedő családja volt, amely több közéleti szereplőt, egyházi vezetőt, katonatisztet, mérnököt, vezető hivatalnokot, írót adott ennek a Hazának.

Ödön gyermekkorát úgy élhette, hogy jólét, elismerés és szép jövő várományosa volt. Aztán jött a háború, amely mindent megváltoztatott.

Kiskamaszként nézte végig, ahogy a főváros rommá változik és azt a világot is maga alá temeti, amiben Ő felnőtt, és amelyet a Tersztyánszkyak évszázadokon át szolgáltak hittel-becsülettel. A háború borzalmai még körbevettek mindenkit, mikor az ifjú Ödön szembesült azzal, hogy az új rendszer, amely a háború után épülni kezdett, gyökeresen mást gondol a Tersztyánszkyak évszázados Haza iránti szolgálatáról, mint amiben Ő felnőtt. Az addig tiszteletre méltó rokonait az új rendszer osztályellenségnek tekintette.

Ön itt egy cikkrészletet talál. A teljes írást az Alkotmánybírósági Szemle nyomtatott változatában olvashatja el. Előfizetni a folyóiratra itt tud.

 


* A nekrológ a 2021. április 12-i temetésen elhangzott búcsúbeszéd szerkesztett és lábjegyzetekkel kiegészített változata.