Az alkotmánybírósági gyakorlat – Az Alkotmánybíróság 100 elvi jelentőségű határozata 1990–2020 című kötet a lektor szemével

| Cikkrészlet

with Nincs hozzászólás
Szerző:
Paczolay Péter korábbi elnök, Alkotmánybíróság; bíró, Emberi Jogok Európai Bírósága

A kötet két szerkesztője, Gárdos-Orosz Fruzsina és Zakariás Kinga nagyszabású projektet dolgozott ki az Alkotmánybíróság több mint három évtizedes működése során született határozatok közül a 100 legfontosabb kiválasztásával, és azok szigorú feltételek szerinti bemutatásával. A projekt nem nemzetközi és hazai előzmények nélküli, mégis eredeti és ambiciózus volt. A szócikkek kidolgozásának befejezéséhez közeledve kerestek meg a szerkesztők azzal a kéréssel, hogy lektoráljam az elkészült cikkeket. A projektről addig nem volt tudomásom, a koncepció kidolgozásában, a munka előkészítésében nem vettem részt. A kérést visszautasíthatatlannak ítéltem, noha mintegy háromezer kéziratoldal (a két nyomtatott kötet terjedelme 1864 oldal) olvasására, értékelésére és javítására vállalkoztam. Ezen előzmény után abból a szempontból nem foglalkoztam a válogatással, hogy maradt-e ki jelentős döntés, esetleg kevésbé fontos miatt. Azt egy-két esetben azonban szóvá tettem az elemzést jegyző, kritikusabb szerzőknek, hogy ha annyira elhibázott a döntés, ahogy azt ők látják, akkor miért került be a határozat a kötetbe.

A kötet szerkesztésének elveit, szempontjait az előszó részletesen leírja, legfontosabb elemeit azonban itt is szükséges megismételni. A gyűjtemény 100 olyan AB határozatot tartalmaz, amelyet a magyar alkotmányjogászok elvi jelentőségűnek tartanak. Az elvi jelentőség a szerkesztők szerint azt jelenti, hogy a határozat az alkotmányi rendelkezés kibontása során dogmatikai szempontból jelentős, új elvi tételt vezetett be. Erre tekintettel a gyűjtemény különös hangsúlyt helyez az egyes határozatok elemzésén belül az elvi tételek kiemelésére.

Ön itt egy cikkrészletet talál. A teljes írást az Alkotmánybírósági Szemle nyomtatott változatában olvashatja el. Előfizetni a folyóiratra itt tud.