Az originalizmus ígérete – Lee J. Strang, a University of Toledo professzorának előadása az Alkotmánybíróságon

| Cikkrészlet

with Nincs hozzászólás
Szerző:
Nagy Gusztáv tanácsadó, Alkotmánybíróság

„Originalism’s Promise: A Natural Law Account of the American Constitution” címmel Lee J. Strang, a University of Toledo professzora tartott előadást az Alkotmánybíróságon 2021. május 12-én. Strang professzor, aki a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatójaként kutat és tart előadásokat Magyarországon, a járványhelyzet miatt hibrid formában megtartott prezentációjában – a 2019-ben megjelent könyve[1] alapján – az originalizmus amerikai eredetű alkotmányértelmezési módszer eredetéről, lényegéről, a stare decisis elvével és a common law precedensrendszerrel való kapcsolatáról, illetve az értelmezési módszer természetjogi és erkölcsi (morális) erények általi igazolhatóságáról adott átfogó áttekintést.

Előadása bevezetésében Strang professzor kiemelte az originalizmus térnyerését mind az amerikai jogalkalmazásban és akadémiai szférában, mind a tágabb közéletben. Ezt az erősödő szerepet jelezte már Elena Kagan szövetségi legfelsőbb bírósági bíró jelöltként tett kijelentése is 2010-ben a Szenátus előtt, amikor úgy fogalmazott, hogy „we are all originalists”, vagyis „mindannyian originalisták vagyunk”; vagy az, ahogyan 2017-ben, Neil Gorsuch legfelsőbb bírósági bíróvá jelölése kapcsán, az egyébként nem kifejezetten jogi szakfolyóiratként ismert Cosmopolitan magazin terjedelmes publicisztikában kritizálta az originalista irányzatot. Az irányzat elterjedését mutatja továbbá, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság kilenc bírója közül a jelenlegi összetételben hat tekinthető többé-kevésbé originalistának; illetve, hogy a vezető amerikai jogi egyetemek egymás után neveznek ki originalista professzorokat – legutóbb pl. a Harvard Law Schoolon alapítottak Antonin Scaliáról, a legismertebb originalista legfelsőbb bírósági bíróról elnevezett professzori pozíciót.

Ön itt egy cikkrészletet talál. A teljes írást az Alkotmánybírósági Szemle nyomtatott változatában olvashatja el. Előfizetni a folyóiratra itt tud.

 


[1] Lee J. STRANG: Originalism’s Promise. A Natural Law Account of the American Constitution. (Cambridge: Cambridge University Press 2019).